Klädval i svenska kyrkan

Den svenska kyrkan varit statskyrka sedan 1536 och sedan dess har mycket förändrats. Kristendomen och kyrkan i sig är fortfarande desamma men i och med utvecklingen av samhället har normer och kulturen kring kyrkan förändrats. Bland annat har klädseln besökare förväntas bära förändrats under åren.

Populära klädval i kyrkan

Många väljer klänningar barn när det är dags för familjen att gå till kyrkan. Många lämpliga barnklänningar som passar till kyrkan hittar du på Kids Brand Store. Klänningar är delvis vanliga bland barn men även bland kvinnor. Vanligtvis är klänningarna långa och täcker axlar och knän. Bland männen är det något mer formell klädsel som är populär. Nystruken skjorta med stilrena byxor är vanligt förekommande bland både män och pojkar.

Inga direkta regler

När det kommer till klädsel i svenska kyrkan handlar det mer om traditioner än något annat. Rent krasst finns det inga regler om hur man ska klä sig i kyrkan. Rent traditionellt finns det vissa normer som lever kvar än idag medan vissa normer har försvunnit under åren. Förr i tiden var det viktigt att täcka sig mer än vad som förväntas idag. Att göra sig “söndagsfin” är en tradition som till viss del hänger kvar än idag. Trots att det inte är ett krav eller en regel är det många som uppskattar att göra sig lite fina för kyrkans gudstjänst. En annan tradition som vissa väljer att upprätthålla är att välja klädsel som täcker axlar och knän. Sist men inte minst är det en oskriven regel att ta av sig eventuell huvudbonad när man går in i kyrkan.

Article by Alexandra

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.