Svenska kyrkan – både högtid och vardag

Svenska kyrkan erbjuder mycket hjälp och på många områden, både vid högtider som bröllop, men också när livet är skärt. Alla är välkomna att gå till kyrkan och ta emot den hjälp och gemenskap som erbjuds – både troende och de som inte har någon tro.

Högtider

När vi tänker på Svenska kyrkan tänker vi ofta på högtider som bröllop, dop och konfirmation. För många är det en dröm att få gifta sig i en vacker kyrka och inför familj och vänner få säga “ja” till sin älskade. Vissa personer känner en präst som de tycker om och som de vill ska hålla i bröllop, dop eller begravning, men om du inte känner någon präst behöver du bara kontakta Svenska kyrkan så hjälper de dig. I kyrkan är de vana att både hjälpa till vid glada högtider som ett bröllop, men också att trösta när någon har dött.

Konfirmation

Det är många tonåringar som konfirmerar sig. Det innebär att de under ett år samlas i kyrkan, lär sig om kristendom och samtalar om existensiella frågor. Man kan säga att konfirmation kan ses lite som en “livskurs” och kan ge tonåringar en god grund inför framtiden. Det är vanligt att åka på konfirmationsresa till Auswitch, koncentrationslägret i Polen. Under konfirmationen samtalar man också om relationer, gemenskap och om hur man ska hantera olika situationer. Om du känner att du vill lära dig mer om hur man kan hantera människor och olika situationer i arbetslivet, så erbjuder kompetens express E-learning smarta distanskurser i ledarskap och kommunikation.

Socialt arbete

Det bedrivs mycket socialt arbete i kyrkor, både för människor i samhällets utkant, men också för vanliga “svenssons”. Det är många kyrkor som tagit ett stort ansvar för att hjälpa flyktingar och invandrare att integreras i samhället genom språk- och läxläsningskafé, samtal, stöd, men också mat och bostäder. I Stockholm finns det kyrkor, som St:a Klara, som hjälper hemlösa och prostituerade; andra Svenska kyrkor hjälper till på andra sätt.

Det sociala arbetet i en kyrka kallas diakoni och drivs ofta av en diakon. Om du behöver samtala med någon kan du söka upp en präst eller diakon och samtala med den – om något dött, om livet känns jobbet eller om du känner dig ensam. Att samtala med en präst eller diakon är helt gratis.

Musik

Det är mycket musik i kyrkor, både på gudstjänster på söndagar, men också konserter och körer. Om du tycker om att sjunga kan du kolla med din lokala kyrka om de har en kör. Det finns olika slags körer och vilken slags musik som sjungs beror oftast på körledaren i kombination med kören. Att sjunga i kör är både mycket roligt och ger en naturlig gemenskap. Det är vanligt att körer också åker iväg till andra ställen för att sjunga eller göra en flashmob!

Article by Alexandra

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.