Dop i Svenska kyrkan

Många misstar dopet för att vara en slags kristen namngivningsceremoni. Egentligen handlar dopet inte om att ge barnet dess namn, utan om att ta upp barnet i kyrkans gemenskap. När ett barn blir döpt blir det medlem i Svenska kyrkan, och får ta emot nattvarden. Man kan dock döpa sig även som vuxen – i Svenska kyrkan kan både barn och vuxna döpa sig. Den enda skillnaden är att man som vuxen måste ha valt att döpa sig av sin egen fria vilja. Gränsen för när ett barn själv kan välja att döpa sig eller inte går vid 12 års ålder.

Den kanske mest minnesvärda stunden av ett dop för många är då prästen öser vatten över barnets huvud. Vattnet är en symbol för livet och för att växa, och är dessutom något som är livsviktigt för människan. Det finns således många anledningar till att vattnet har en så framträdande roll under dopceremonin.

Den som vill kan också komma med särskilda önskemål om var dopet ska hållas. Kanske vill man till exempel arrangera det hemma, snarare än i kyrkan? Genom samtal med prästen kan man komma överens om eventuella specialarrangemang. Om man fortfarande vill att vattnet ska vara en del av ceremonin, trots att man anordnar dopet hemma, måste man dock se till att ha ett stort badrum, eftersom man sannolikt inte har en dopfunt ståendes. På Byggmax.se finns ett stort utbud av badrumsmöbler, så att man kan inreda sitt badrum på ett passande sätt inför sin stundande dopceremoni.

Article by lina

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.