Medlem i svenska kyrkan

Det finns två sätt att bli medlem i svenska kyrkan. Antingen genom att anmäla sig själv när som helst i livet, eller genom att bli döpt i kyrkan vilket automatiskt innebär ett medlemsskap. Det går även att gå ur svenska kyrkan när man vill, eller gå med igen för den som ångrar sig. Alla är välkomna att ansöka som medlem till svenska kyrkan, och det finns inga direkta krav på medlemmar, utan alla ska känna sig välkomna.

För medlemmar i svenska kyrkanPriest ministering to a couple

De flesta väljer att vara medlemmar i svenska kyrkan för att få ha dop, konfirmation, bröllop och till sist begravning i svenska kyrkan, i dessa fall är medlemsskapet ett krav. Som medlem får man även vara med och rösta i kyrkovalet, vilket alla medlemmar över 16 år kan göra. I kyrkovalet röstar man för att påverka vad ens församling ska ha för målbild och vad pengarna inom församlingen ska läggas på bland annat. Eftersom svenska kyrkan fungerar som en demokratisk förening är det viktigt att alla får vara med och säga sitt om hur de vill att allt ska styras.

Medlemmar erbjuds även en mängd aktiviteter så som körer, konserter, samtalsstöd, pensionärsmöten, språkkaféer, barnaktiviteter och mycket annat. Alla församlingar har sin egen uppsättning med aktiviteter och som aktiv medlem finns det stor chans att påverka vad församlingen ska syssla med.

Utträde ur svenska kyrkan

För att gå ur svenska kyrkan krävs inget mer än att skriva ut en blankett från deras hemsida, skriva under den och sedan skicka eller lämna in personligen till församlingen. Utträdet är helt gratis om det görs på detta sätt, men tyvärr finns det sajter på internet som utnyttjar andras okunskap och låter “människor betala dyra pengar” (http://www.dn.se/nyheter/sverige/elektronisk-underskrift-kan-ta-dig-ut-ur-svenska-kyrkan/) för att få dessa papper hemskickade till sig. För att slippa bli lurad är det alltså viktigt att gå direkt via svenska kyrkans hemsida eller personligen uppsöka församlingen och få hjälp på den vägen. Dessa sajter gör inget olagligt och går därför inte att stoppa, men de undanhåller viktig information och får människor att tro att det är enda sättet att lämna svenska kyrkan.

När en person har avslutat sitt medlemsskap kan denne inte längre gifta sig eller få lov att begravas inom svenska kyrkan. Det är gratis att bli medlem när som helst igen genom att kontakta svenska kyrkan eller den församling man önskar att tillhöra.

Article by Alexandra

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.